AKTUALNOŚCI

 

 

SEZON WICISKANIA SOKÓW!!!

Jak wiadomo lato to czas robienia soków, win i nalewek dlatego pragniemy podzielić się z Państwem paroma ciekawostkami. Zaczniemy o informacji na temat soków!!

SOKI - MĘTNE SOKI JABŁKOWE ZDROWSZE NIŻ KLAROWNE!

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości.

Dlatego profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.

 Już dawno temu odkryto, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów),

które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

PORÓWNANIE MĘTNEGO SOKU JABŁKOWEGO Z KLAROWNYM

SOK Z JABŁEK TŁOCZONY,  KLAROWNY oraz NEKTAR Z ZAWARTOŚCIĄ MIĄŻSZU.

Okazuje się, że sok jabłkowy mętny wykazuje pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników z organizmu. 

Dlatego, profilaktycznie każdy dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki takiego soku dziennie,

który dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków,

wykazuje wysoką aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i obniżającą w organizmie poziom cholesterolu.

Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn.

Owoce te, tak samo jak ich przetwory, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. potencjał przeciwutleniający organizmu.

 Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą.

Alternatywą do soków klarowanych są więc soki mętne.

Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej naturalnych witamin.

W Europie Zachodniej i USA od kilku lat wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi.

W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych spożywanych jest w postaci soków naturalnie mętnych.

WYCISKAJMY WIĘC JAK NAJWIĘCEJ ZDROWEGO, NATURALNEGO DOMOWEGO SOKU ZA POMOCĄ WYCISKAREK, KTÓRE PAŃSTWU OFERUJEMY!!!